Op zoek naar een aanbieder voor jouw aangepaste vakantie?
Van vakantie met zorg tot aangepaste woning of camper. Je vindt het hier!

Naar de zoekfunctie

WIJzer dankzij biedt u al 10 jaar een platform rondom autisme om de kans op ontwikkeling te vergroten. Want goede bruggenbouwers heb je nooit genoeg!

Op onze eigen wijze willen WIJ de verbindende factor zijn voor iedereen die te maken heeft met autisme binnen zorg & welzijn, onderwijs, werk, wonen, sport en vrije tijd. De community autisme is dé plek om positieve verhalen over het leven met autisme met elkaar te delen. Voor en door iedereen die te maken heeft met autisme, omdat we ervan overtuigd zijn jouw kennis kan bijdragen aan het geluk van een ander. #samendewijste

#samendeWIJste

Meer info
Meer info

Autisme heeft vele gezichten

Ongeveer 200.000 mensen, ruim 1% van de Nederlanders, heeft autisme. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter.

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een aangeboren, onzichtbare stoornis in de hersenen. Noem het maar rustig een handicap die veel onbegrip opwekt. Er valt immers niets te zien aan iemand met ASS. Bovendien is niet iedereen met ASS gelijk. Mensen met ASS zijn vaak kwetsbaar in sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie. Er zijn zware gevallen maar ook minder zware en iedereen reageert anders op dagelijkse situaties. Wat voor de een een drama is, is voor een ander nog acceptabel. Toch hebben alle ASS-ers veel met elkaar gemeen.

Klassiek autisme

Kinderen met de stoornis “klassiek” autisme leven volledig in hun eigen wereldje en sluiten zich nagenoeg overal voor af. Toch zoeken ook zij contact met de “buitenwereld”. Bij een beperkte groep mensen, waarbij het kind zich veilig voelt, kan het contact ontstaan. Weliswaar op hun niveau en op hun manier. Om je even een beeld te geven … je kunt “klassiek” autisme vergelijken met vrijwillig blind en doof zijn. Niet om niets te kunnen zien en horen, maar om je af te schermen voor alle prikkels die je overspoelen.

Het is lastig om ASS te hebben en niet begrepen te worden. Je moet zien te overleven in een wereld die steeds sneller wordt en die een taal spreekt die je niet kunt verstaan. Een wereld die je niet kunt bijbenen en die je niet begrijpt. Je raakt achter, steeds verder tot je volkomen verbijsterd in een isolement verdwijnt.

Hoogbegaafden die samenwerken

Een andere manier van informatieverwerking

Mensen met autisme hebben een andere manier van informatieverwerking.Paniekaanvallen, driftbuien, woedeaanvallen en soms agressie is dagelijkse kost voor kinderen met autisme en dus ook voor hun ouders. Buitenstaanders zien slechts een kind dat vervelend, brutaal, nukkig en ongehoorzaam is. “Die ouders moeten hun kind beter opvoeden”, is een veel gehoorde, pijnlijke uiting van een buitenstaander, vooral omdat ze geen idee hebben wat autisme is en wat het met je doet. Autisme is geen kwestie van opvoeden, maar van aanleg. Het omgaan met kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) is maatwerk. Kijk door de ogen van het kind, luister naar hem en leer hem de wereld te verdragen. Zie de kwaliteiten – niet de beperking!

Puzzelstukjes

Bij mensen met autisme wordt alle informatie die via hun zintuigen binnenkomt anders verwerkt. Die informatie kun je vergelijken met puzzelstukjes. Alle puzzelstukjes moeten in je hersenen verwerkt worden. Bij mensen zonder autisme wordt alle informatie die je via je zintuigen ontvangt gesorteerd en verwerkt. Bij mensen met autisme komt de informatie als losse puzzelstukjes binnen komt en moet er elke keer flink gepuzzeld worden om de verbanden tussen de stukjes informatie te kunnen leggen. Dat kost tijd.

Autisme is een stoornis met vele gezichten

Schrijven over autisme is je bevinden in een wespennest. Wat voor de één van toepassing is, is voor de ander niet aan de orde. Deze site kan om die reden nooit volledig zijn maar geeft slechts een weergave van het puntje van de ijsberg die autisme heet. Verdiep je in de wondere wereld van autisme en sluit je aan bij onze community WIJzer met autisme om een beter beeld te krijgen of jouw kennis te delen.

Autisme is een stoornis met vele gezichten

Schrijven over autisme is je bevinden in een wespennest. Wat voor de één van toepassing is, is voor de ander niet aan de orde. Deze site kan om die reden nooit volledig zijn maar geeft slechts een weergave van het puntje van de ijsberg die autisme heet. Verdiep je in de wondere wereld van autisme en sluit je aan bij onze community WIJzer met autisme om een beter beeld te krijgen of jouw kennis te delen.

Iedereen met ASS heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en zijn eigen talenten. Soms ook speciale gaven om hun “gebreken” te ondervangen. Iemand die plotseling blind wordt ontwikkeld een speciale gave om beter te kunnen horen. Ook een kind met ASS ontwikkeld zijn/haar eigen gaven om zich beter te kunnen handhaven in deze wereld.

Door ons in te leven in hun manier van denken en doen en onze manier van omgaan met hen hierop aan te passen, ontstaat er een waardevol contact.

samen zijn we de WIJste

Hoe doe je dat?
Meld je ook aan voor de community kindontwikkeling. Ontmoet op ons platform anderen om kennis te delen, te leren en elkaar te inspireren over hoe je kinderen kunt helpen in hun ontwikkeling. Dat doen we niet alleen door leermiddelen, maar ook door ruimte te geven aan beweging, voeding en ontspanning. Want kinderen die lekker in hun vel zitten komen het beste tot ontwikkeling.

Ga met een lege rugzak op avontuur en vul deze tijdens jouw reis met ontdekkingen, talenten, kennis om het weer door te kunnen geven en in de praktijk te brengen. Met kennis van anderen maar op jouw eigen wijze of samen met een ander.

.

Ervaringsdeskundigheid

Ontmoet mensen die weten waar je het over hebt en jou helpen met hun kennis en diensten. Een plek waar je elke vraag kunt stellen die je bezig houdt of waar je zelf je opgedane kennis kunt delen met anderen. Sluit je aan bij één van onze communities!

Momenteel hebben we de communities Autisme, Kindontwikkeling en Hoogbegaafdheid.

Zelf een groep starten? Dat kan! Neem hiervoor contact met ons op.

Evenementen

Tijdens onze evenementen ontmoet je de leden van onze communities. Ervaringsdeskundigen en professionals binnen zorg, onderwijs, wonen, werk, sport, vakantie, vrije tijd en hulpmiddelen ontmoeten elkaar op uiteenlopende onderwerpen.

Evenementen en opleidingen van onze leden zijn terug te vinden in onze agenda.

Naar de evenementenpagina
Hoogbegaafden die samenwerken
licht in de hand

Steun ons

Als SBBI-geregistreerde stichting zijn wij grotendeels afhankelijk van donaties in het uitvoeren en ontwikkelen van onze activiteiten. Jouw donaties zijn heel erg welkom en hard nodig. We zetten hoog in op het gebruik van nieuwe media om op dynamische, interactieve en positieve wijze dit netwerk te onderhouden en informatie te verspreiden. Leer hier meer over hoe je een donatie kunt doen, ons kunt steunen door te shoppen via affiliate links en hoe je ons kunt steunen met een online of e-mailadvertentie, bedrijfssponsoring en evenementensponsoring. Alle beetjes helpen 🙂

Steun ons ook met €10

Wat brengt de community autisme jou?

Meer informatie over onze communities

Samenwerkingsverbanden waar we trots op zijn!