Een diagnose heb je met het hele gezin

Dit zijn wij als gezin een aantal jaren geleden.

Hand in hand..we hadden grip op ons leven. Huisje, boompje, beestje zoals dat zo mooi heet.

Hand in hand, zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk om zo de grote wereld buiten veiliger te laten voelen voor onze zoon met MCDD en ADHD. Wanneer hij blij is of boos, deze nabijheid had en heeft hij nodig. Hoe moeilijk dit soms ook is, want ik kan je vertellen, dit vraagt ontzettend veel van je als persoon, als ouders, als partners en als gezin. De vele, fijne hulpverlening die wij jaren in huis hebben gekregen heeft ons als gezin heel sterk gemaakt. Hand in hand, de figuurlijke betekenis zoals wij als ouders dit samen hebben gedaan en doen. Samen op 1 lijn zitten qua opvoeding is ontzettend belangrijk. Je hoeft het echt niet altijd met elkaar eens te zijn, maar bespreek dit samen achteraf waar de kinderen niet bij zijn.

Psychische problemen binnen een gezin. Het kan ons allemaal overkomen!

Maar wat wanneer je als moeder uitvalt in de maatschappij…? Het heeft een ontzettend grote impact op het gezinsleven. Jij als grote voorbeeld, een stabiel persoon, liefste moeder en in één keer is dat weg!

De kinderen kregen steeds meer problemen op school. De ontlading die normaal gesproken thuis was, was nu op school. De kinderen gingen van huis met grote zorgen om hun moeder. Zorgen die kinderen eigenlijk helemaal niet mogen ervaren. De angst om thuis te komen, want hoe gaat mama vandaag reageren? Is ze moe, boos of moet ze huilen?

We zijn nu een paar jaar verder. De kids zijn ondertussen pubers 😇. We vertellen hen veel. Eerlijkheid is zo belangrijk! Het brein van een kind neemt vanalles waar en maakt hier een eigen verhaal van. Een waargebeurd verhaal in hun beleving!

Wanneer ik een rotdag heb om het maar zo te zeggen, vertel ik dit. Wanneer ze aan mij vragen wat er is, dan heeft het geen zin om “er is niks” te zeggen. Ze hebben een zesde zintuig en zien aan je dat het niet goed gaat. Wanneer ik overprikkeld ben, vertel ik dat ik nu even niet kan luisteren en antwoorden.

Wat mooi is, de kids ervaren natuurlijk door hun diagnoses vaak dezelfde dingen dan ik. We accepteren van elkaar wanneer het even niet lukt.

Dat is zo ontzettend mooi en waardevol!

Betrek je kids in je ziektebeeld waar je kan en neem ze mee in je herstel!

Meeske Mulderij

Over Yvonne Doornebosch

Burn Out door de diagnoses Autisme en ADHD. Na 3 jaar nog in herstel na deze diagnoses op latere leeftijd.