Hulpmiddel: werk en inkomen

Dit is een hulpmiddel voor (begeleiders van) mensen met autisme in hun oriëntatie op en zoektocht naar werk en/of inkomen. Het internet biedt oneindig veel informatie, maar er is weinig overzicht. Dit hulpmiddel biedt structuur. Het geeft inzicht in waar je kan beginnen als je op zoek gaat naar een baan of naar inkomen.

Dit hulpmiddel beperkt zich tot werk en inkomen. Uiteraard kan er ook een opleidingsbehoefte zijn, of is er behoefte aan informatie over hoe je aan het werk kan blijven. Beide ook zeer belangrijke onderwerpen, maar deze zijn maar zeer beperkt opgenomen in deze tool, om het overzicht te behouden.

Dit hulpmiddel bestaat uit 2 modellen die beiden dezelfde inhoud hebben. Een intuïtief model en een stroomschema waarbij het intuïtieve model je uitdaagt om breder te denken en het stroomschema je volgens een vast pad door de informatie leidt. Gebruik het model wat het beste bij je past. Of probeer ze beiden, om uit te vinden wat voor jou het beste werkt. Het stroomschema staat op de volgende pagina, het intuïtief model staat verspreid over de pagina’s daarna. Elke pagina heeft knoppen waarmee je kan navigeren door dit document.

Dit hulpmiddel geeft inzicht in jezelf en je omgeving, maar ook in hoe je in actie kunt komen als je een baan zoekt. Weet je bijvoorbeeld wel wat je wil? Een betaalde baan, scholing of vrijwilligerswerk? Hoe regel je vervolgens een jobcoach? En wat houd je tegen? Ook geven de modellen inzicht in of je met een ‘gewone’ baan kunt werken, welk loon je kunt vragen en waar je de ondersteuning kunt vinden die jij nodig hebt. De modellen zijn relevant voor mensen met autisme, maar ook voor begeleiders/coaches om de zoektocht naar werk te ondersteunen.

Bron: Vanuit Autisme Bekeken

Wil jij dit boek ook gebruiken? Bestel het dan hier.
Heb jij het boek gebruikt? Laat hieronder weten wat je ervan vindt.