In gesprek met Liesbet Joris van Resett

Wie is Liesbet Joris?
Ik ben naast moeder van drie jongens ook grondlegger van mijn andere baby; ResetT. In 1995 studeerde ik af als bachelor Maatschappelijk adviseur en startte mijn loopbaan in de banksector, waar ik veel ervaring opdeed als opleidings- en (nadien) personeelsverantwoordelijke.

Sinds 2008 ben intensief gaan bijstuderen rond hoogbegaafdheid, autisme en hoogsensitiviteit. In eerste instantie om mijn oudste zoon beter te kunnen begrijpen en begeleiden. Al snel werd duidelijk dat ik een passie ontwikkelde om jongeren en jongvolwassenen met autisme en/of hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit vooruit te helpen in het leven. Ik ging onbewust steeds oplossingsgericht te werk om vooruitgang te boeken. Het post-graduaat oplossingsgericht begeleiden was nog een laaste sluitstuk alvorens ResetT in 2017 op te richten.

Als oplossingsgericht (wandel)coach organiseert en begeleid ik time-outtochten van Resett. Als ervaringsdeskundige (moeder) met een grondige theoretische achtergrond weet ik mijn sterke intuitie op een deskundige manier in te zetten tijdens de coachtrajecten.

Hoe ben je ertoe gekomen om iets te gaan doen voor deze doelgroep?
De hoogbegaafdheid in comorbiditeit met autisme en ADHD van mijn zoon werd in 2007 gediagnostiseerd. Al vanaf zijn eerste stappen op de schoolbanken liep hij tegen het schoolsysteem aan. Zijn eerste depressie op zijn vijfde levensjaar deed me beslissen om mezelf te gaan verdiepen in deze materie. Er werd ons toen gezegd dat zijn grootste ‘handicap’ zijn hoogbegaafdheid zou worden.

School bleef een lijdensweg en ik merkte dat hij niet alleen stond met deze problematiek. Bij zijn tweede depressie in 2017, hij was toen 15, ging ik met hem een trektocht maken in Marokko. Hij was toen in afwachting van zijn crisisopname. Ik had twee weken eerder, toen ik zelf herstellende was van een burn-out, zelf ervaren hoe sterk het effect was van zo’n 8- of 10 daagse tocht bij een andere cultuur. Ik speelde toen reeds met het idee om iets te gaan uitwerken voor deze, in mijn ogen vergeten, doelgroep.

Het effect van deze wandeltocht op mijn zoon was nog veel fenomenaler dan dat mijn man en ik en de arts ons hadden kunnen voorstellen.
De crisisopname was niet meer nodig, hij had terug zijn levensvreugde daar hij zijn perspectief had teruggevonden en uitgeschreven. Hij vond dat ik deze kans andere jongeren niet mocht ontnemen. Hij gaf me dat laatste duwtje in mijn rug dat ik nodig had om de time-outtochten te gaan organiseren.

De tweede T in ResetT refereert naar de inspiratiebronnen, Thomas (mijn zoon), trekking en Toubkal (de berg die we beklommen).


Welke connectie heb jij zelf met deze doelgroep?

Als hoogsensitief persoon (aan de grens flirtend met hoogbegaafdheid) voel ik heel sterk aan wat de noden, sterktes en valkuilen van deze doelgroep zijn. In het dagelijks leven bots ik ook nog geregeld tegen de andere ‘zijnswijze’ op, maar ik ken ook de sterktes ondertussen. Ik (h)erken bijgevolg heel goed waar mensen het over hebben als ze spreken over het ‘zich anders voelen’.

Het zoeken naar diepgang in het leven is ook bij mij sterk aanwezig wat maakt dat ik tijdens de coach-gesprekken zeer snel de juiste snaar weet te bespelen om de coachee aan te zetten tot reflectie en actie. Ik weet uit eigen ervaring dat ‘het gewone pad’ vaak niet het pad is dat voor deze doelgroep nodig is om uitdaging en voldoening te ervaren.

Als moeder van hoogbegaafde/hoogsensitieve/autisme kinderen heb ik ook connectie met de leef-wereld van deze jongeren en jong-volwassenen en de uitdagingen waar ze dagdagelijks mee te maken krijgen. Voor ouders voelt de herkenning die ik hen hierdoor kan geven ook zeer vertrouwd en veilig aan.

Wat kun jij voor deze doelgroep betekenen?
Als oplossingsgericht coach begeleid ik de deelnemers in hun time-outtraject van aanmelding tot afsluiting. Tijdens de individuele wandelcoaching zet ik aan tot het krijgen van nieuwe inzichten over hun situatie en mogelijkheden. De individuele wandelcoahing gaat dieper in op de intentie die elke deelnemer voor vertrek uitschreef.

Daarnaast faciliteer ik de groepsreflecties tijdens de tochten. De groepsreflecties zetten in op het inzicht krijgen in talenten en de funfactor, het verhogen van zelfkennis, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Deelnemers komen na een tocht terug met een pak extra bagage en een actieplan om hun leven terug op de rails te zetten.

Deze groep jongeren en jong-volwassenen hebben vaak te kampen met faalangst, gebrek aan perspectief, buiten de groep vallen, schoolmoeheid, uitgeblustheid, zich anders voelen,… Het doel van de time-outtochten is het terug laten keren van: zelfvertrouwen, toekomstperspectief, innerlijke rust, energie, genieten van kleine dingen, zelfinzicht en zelfacceptatie…

Deelnemers voelen zich heel snel begrepen en staan vaak versteld van de snelheid waarmee ik op dezelfde golflengte zit en kan meedenken in hun processen. Om het met de woorden van velen te zeggen, “ze voelen zich ‘herboren’ door het begrip en de acceptatie van de begeleiding en deelnemers en de persoonlijke inzichten die ze zelf verwierven tijdens de coachsessies”.

Hoe zien jouw reizen eruit en wat kan men verwachten?
De reis begint eigenlijk al bij de aanmelding. Alvorens men in kan schrijven is er een uitgebreide (online) kennismaking waarin de werking, het doel, het hoe, waar en wanneer wordt toegelicht.

Als de deelnemer daarna nog interesse heeft wordt er een intake-gesprek gepland. Naast administratieve gegevens wordt tijdens dit gesprek vooral het welbevinden, het functioneren (in groep), de sterktes en de moeilijkheden en de prikkelgevoeligheid bevraagd. Doel van dit intakegesprek is enerzijds om juist te kunnen inschatten of de persoon binnen het traject past en anderzijds om de persoon op een zo goed mogelijke manier te kunnen begeleiden tijdens de reis.

Een tot twee weken voor vertrek vindt de groepskennismaking plaats.
De deelnemers ontvangen rond deze periode eveneens de intentieverklaring, waarin wordt gevraagd om na te denken wat men uit de reis wil halen. Dit vormt de basis van de individuele coaching tijdens het wandelen.

De reis zelf begint in groep vanaf België of Nederland en vindt plaats in Marokko. Er wordt bewust gekozen voor Marokko omwille van het positieve effect van de Berbercultuur op de deelnemers. Tevens heeft Marokko het ganse jaar door een regio waar het aangenaam wandelweer is.

We trekken naar de Sahara in de wintermaanden, de Hoge Atlas in de zomermaanden of een regio tussen beiden in het voor- en najaar. De reis duurt 8 of 10 dagen, afhankelijk van de bestemming. Elke tocht heeft zes stapdagen van gemiddeld 15 km per dag. Tijdens deze stapdagen is er dagelijks wandelcoaching. De dagelijkse duur van deze coaching is variërend van dag tot dag en van deelnemer tot deelnemer. In de vooravonden zijn er 6 à 7 keer groepsreflecties, van gemiddeld een uur.

De wandelingen zijn pittig maar voor iedereen met een normaal goede gezondheid haalbaar. Doel is om voldoening en vertrouwen op te bouwen. Daarom reizen we bewust back to basics, om zo dicht mogelijk bij zichzelf en de natuur te kunnen komen.

In de Hoge Atlas slaapt men in guesthouses bij de Berbers. In de Sahara 5 nachten in tenten (of onder de blote hemel) en authentieke hotels, bij de andere tochten is het een combinatie van de twee.

Naast de coach gaat er vanaf de luchthaven nog een tweede nederlandstalige begeleider mee. Ter plaatse werken we samen met een vast team van gidsen, koks en dierendrijvers die ons tijdens de ganse reis vergezellen. De bagage wordt gedragen door dromedarissen of muildieren. De deelnemer draagt zelf de dagrugzak.


Kennen de deelnemers elkaar? Hoe gaat die kennismaking en verstandhouding?

De deelnemers aan onze tochten kennen mekaar niet voor het aanmelden. We stimuleren het om individueel en niet in groep in te schrijven op onze standaard tochten. Het voordeel van het alleen deelnemen, zonder een vooraf gekende persoon, is dat men is aangewezen op zichzelf en zijn eigen ideeen en gedachtengang. Er is geen beïnvloeding van de omgeving.

Een tweetal weken voor afreis is er een 3 uur durende groepskennismaking in real live. Er wordt op een niet klassieke manier kennisgemaakt zodat het steeds veilig aanvoelt voor elke deelnemer. Er wordt een context gecreëerd waarin de deelnemer met de groep zaken over zichzelf wat hij/zij zelf vindt dat hij/zij reeds wil delen. Tijdens deze kennismaking worden ook groepsafspraken gemaakt, voor tijdens de tocht, zodat iedereen zich comfortabel en veilig kan voelen om zich kwetsbaar en zonder masker te tonen tijdens het traject.

Door het op pad gaan met peers, gelijkgestemden, in een groepje van maximum 8 deelnemers, ontstaat er een veilige context, waar herkenning van mekaars moeilijkheden centraal staat. Het vrijuit kunnen zijn wie men is en zeggen wat er allemaal speelt, zonder zich te hoeven afvragen wat anderen ervan gaan denken voelt voor de deelnemers als een bevrijding.

Centraal in onze aanpak staat respect en constructief omgaan met mekaar.

Is er na een reis nog contact of een vervolg mogelijk??
Een maand na thuiskomst is er nog een individueel (online) gesprek met de deelnemer en coach, eventueel met de omgeving erbij indien de deelnemer hiermee akkoord is. Doel van dit gesprek is polsen naar het algemeen welbevinden, het aftoetsen van de uitwerking van het actieplan en eventueel bespre-ken van items die de reis heeft los gemaakt.

Wie wenst kan een (online) coachtraject verder zetten, dit is geen must en enkel toegankelijk voor ex-deelnemers (en hun omgeving)

ResetT organiseert sinds 2022 terugkommomenten waar ex-deelnemers, ook van andere groepen, mekaar kunnen ontmoeten. Na terugkeer is er bij vele groepjes nog contact via whatsapp of live.

Wat is de mooiste ervaring die jij met ons wil delen?
Goh dat is moeilijk kiezen 😉

Tijdens de tochten vind ik het steeds weer aangrijpend hoe open, echt oprecht en relaxed de deelnemers zijn, in tegenstelling tot wat ze vaak tijdens het intakegesprek melden te zullen zijn.

Het allermeest geniet ik van het proces dat de deelnemers doorlopen. Op dag één vaak nog een hoopje ellende, zonder kracht om te wandelen, vanaf dag drie komt er de kentering en zie ik de energie beginnen stromen, met bijhorende fun en plannen maken voor de toekomst.

Het mooiste was een jongeman die ’s middags op wandeldag één zei naar huis te willen want hij kon er toch niets doen met al de andere sterke wandelaars naast hem (ter info iedereen was even hard aan het zwoegen). De laatste dag vroeg hij aan de gids om een extra top te bewandelen. Hij had zijn kracht duidelijk teruggevonden. Daags, weken, maanden en ondertussen jaren na datum kreeg en krijg ik nog updates van hem en zijn moeder over alle voor hem passende stappen die hij ondertussen neemt op weg naar zijn levensdoel.

Maar er zijn zo veel mooie verhalen die ik zou willen delen, bijvoorbeeld van het meisje dat twee jaar op haar kamer leefde, niet meer naar school ging, geen hobby’s meer deed, geen vrienden had… Na de tocht liet ze haar mountainbike herstellen, startte ze terug met de paardrijlessen en ging een beroepsopleiding volgen om haar droomjob, die ze aanvankelijk als te ‘laag’ vond. Door de verwachtingen van de maatschappij en omgeving te kunnen uitoefenen.

Zo bereik je ons

Meer weten? Stel ResetT gerust jouw vraag of meld je aan