Sinterklaasstress

Zie ginds komt de stoomboot…

Sinterklaas is samen met zijn Pieten weer in ons land. Al maanden ligt het Sinterklaassnoepgoed al in de winkels. Hoe leg je aan een kind met autisme uit in augustus dat het nog heel lang duurt dat Sinterklaas komt. Maar wat is heel lang, want in augustus ga je nog geen aftelkalender maken..

Ik ben zo blij dat wij deze periodes overleefd hebben toen onze kinderen jonger waren.

Wat een spanning, ondanks dat we echt alles geprobeerd hebben om het leuk te maken. Ook hebben wij ieder jaar weer een beetje bijgeleerd in die periode en onderstaande allemaal gedaan:

  • niet teveel speelgoedfolders laten zien
  • aftelkalender maken
  • samen cadeautjes kopen om Sint te helpen
  • cadeautjes niet inpakken
  • cadeautjes samen verstoppen in huis
  • vertellen welk cadeautje voor in de schoen is en welke voor pakjesavond
  • het Sinterklaas geheim eerder verklappen
  • bij teveel stress verlof vragen op school

Wat wij niet hadden voorzien is dat het op pakjesavond nog mis kon gaan. Alles was toch in onze beleving goed voorbereid? We hadden bedacht om het grootste cadeau tot het laatst te bewaren. Dan had onze dochter ook nog een spannende pakjesavond. Dat duurt dus heel lang wanneer je met z’n 4 en om de beurt iets mag uit pakken. Het was echt zo niet leuk deze avond, voor niemand niet. Geen cadeau was goed genoeg, al wist hij wat hij zou krijgen. Een wijze les dus..dit nooit weer. Dan maar alle cadeautjes tegelijk uitpakken!

Het allerergste hadden we helemaal niet voorzien! We hadden onze buurvrouw van 80 gevraagd stiekem pepernoten te strooien. De buurvrouw vond het prachtig! Stilletjes naar binnen, zwarte handschoenen aan en strooien maar..

Hoe leuk….NOT! Het werden 2 maanden van paniek, bang in het donker en nachtmerries over ” de hand “. Het niet kunnen plaatsen en begrijpen dat het de hand van Zwarte Piet was!

Ik wens jullie allemaal veel plezier, maar ook ontzettend veel succes om deze periode weer door te komen!

Meeske Mulderij

Over Yvonne Doornebosch

Burn Out door de diagnoses Autisme en ADHD. Na 3 jaar nog in herstel na deze diagnoses op latere leeftijd.