Sinds een aantal jaar heeft een continu hoorbare piep een deel van mijn zintuigelijke waarnemingen op zich genomen. Steeds meer probeer ik de tinnitus niet te zien als een barrière, maar als onderdeel van mezelf. Als iets niet negatiefs, maar behulpzaams. Een metgezel. Hoewel dit lang aanvoelde als een onmogelijk haalbaar doel, merk ik langzaam dat er verandering komt in de relatie tussen mij en mijn piep.

“Stilte”

Ik pakte een meditatiekussen, zette mijn muziek uit, slaakte een diepe zucht en wist mezelf zover te krijgen om op het kussen te gaan zitten. Ik kraakte nog wat met mijn kaken en friemelde aan mijn oorbel voordat ik me, voor het eerst in ik gok zo´n anderhalf jaar, in een daadwerkelijke stilte waande. Een stilte die, zo ondervond ik nu pas écht na jaren, geen echte stilte meer was.

Als een muur

Natuurlijk realiseerde ik me al die tijd dat mijn piep een muur tussen mij en de stilte vormde, maar ik heb altijd ongelooflijk hard mijn best gedaan om die muur te ontzien. Andere geluiden gooide ik er uit wanhoop tussen, alsof ik een gordijn tussen mij en de muur schoof. Gordijnen dicht, muur weg. Muziek aan, piep verdwenen. Met dat ik mijn ogen sloot, knalde ik met een rotvaart tegen deze zorgvuldig ontweken muur op. Alles wat er op dat moment was, was mijn piep. Hoe hard ik wilde dat het weg was, deze muur was onafbreekbaar. Hoe langer je naar een muur staart, hoe groter deze begint te worden. Hoe meer details je erin ziet. Hoe harder de stenen worden. Uiteindelijk ga je hem dubbel zien en vervaagt alles om de muur heen. Dit is precies wat er met mijn piep gebeurde. Mijn piep was alles en alles was mijn piep. Een uur heb ik stilgezeten. Frustraties heb ik doorboord terwijl mijn piep rustig bleef zijn wat ´ie is, en wat ´ie altijd zal zijn. Aanwezig. Onderdeel van mij. Onuitwisbaar.

Rustpunt

Sindsdien ben ik gaan oefenen. Zo nu en dan onthoud ik me van omgevingsgeluid, mat als doel me te kunnen ontspannen. Hoewel ik nog steeds vaak mijn gordijnen dichtgooi in de vorm van muziek, getik en gefluit om mijn piep te camoufleren, lukt het mij steeds vaker om mijn piep gewoon maar te laten zijn. Gisteren betrapte ik me er voor het eerst op, dat ik in mijn piep juist een rustpunt zocht. Ik bevond me in een stille ruimte, waarin het getik van een klok mij mateloos irriteerde.
Hierop besloot ik de piep in mijn hoofd een bezoekje te brengen. Gek genoeg was dit oké, voorzichtig gezegd zelfs rustgevend. Mijn piep vormde een boei waar ik op kon leunen, aan kon rusten, in plaats van een muur.

Hoop

Op het moment van schrijven lukt het me niet de piep te omarmen. Ik heb halverwege het typen toch mijn Spotify geopend, waardoor nu gordijnen in de vorm van muziek mijn oren in flapperen en mijn piep zorgvuldig inkapselen. Toch heb ik er vertrouwen in dat mijn piep ooit helemaal oké gaat zijn in de ogen van mijn gemoedstoestand. Mijn eerste ervaring van het vinden van rust in hetgeen dat mij meer irriteerde dan wat ter wereld, heeft mij laten inzien dat het allemaal wel goedkomt. Langzaam begin ik in te zien dat de muur geen muur is, maar een onderdeel van mij en mijn leven. En dat kan oké zijn, zolang ik de stilte los durf te laten.

Meeske Mulderij

Over Meeske Muldrij

Op een ochtend werd ze wakker met een piep in haar oren die tot op heden niet is gestopt. En hoewel ze nog steeds heel hard hoop ooit de stilte weer te kunnen bewonderen, probeert ze haar tinnitus te accepteren.